Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Μυλοτόπου

Ο Νέος Μυλοτόπος είναι η έδρα του Δήμου Κύρρου και κατοικείται κυρίως από πρόσφυγες που ήρθαν από το χωριό Ουρουμκιοϊ ( το χωριό των Ρωμιών) της
Καππαδοκίας το 1923 με την ανταλλαγή. Μετά από περιπλάνηση 1 ετoυς εγκαταστάθηκαν στο χωριό το οποίο περιστοιχίζονταν από νερόμυλους και έτσι ονομάστηκε Μυλοτόπος . Άνθρωποι με μεράκι και πνευματικές ανησυχίες αποφασίζουν το 1958 να ιδρύσουν τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αγροτόπαιδων με την βοήθεια και την καθοδήγηση των τότε κρατικών φορέων (Δ/νση Γεωργίας, Α.Τ.Ε, Υπουργείο Γεωργίας). Περισσότερο σε αυτό το έργο συνέβαλαν οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι του χωριού οι οποίοι με την προσωπική εργασία και θέληση τους κατασκευάζουν το κτίριο του Συλλόγου όπου στεγάζεται ο Σύλλογος μέχρι και σήμερα.Οι δραστηριότητες του Συλλόγου είναι πολλές και ποικίλες. Κύρια δραστηριότητά του είναι το χορευτικό τμήμα το οποίο αποτελείται από 100 χορευτές όλων των ηλικιών. Οι χοροί που παρουσιάζονται στις εκδηλώσεις στις οποίες παίρνει μέρος ο Σύλλογος είναι κυρίως Καππαδοκίας, Μικράς Ασίας, Μακεδονίας, Θράκης και Νησιωτικοί χοροί.

Στις 26 Σεπτεμβρίου γίνεται η Κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου με αφορμή τον εορτασμό του τοπικού ιερού ναού του Αγ.Ιωάννη του Θεολόγου, μια ημέρα γιορτής αλλά και αναβίωσης διαφόρων εθίμων. Οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν το παραδοσιακό φαγητό του τόπου μας το Ιρι- κεφτέ, το οποίο συναντάται μόνο στον τόπο μας και το έχουν φέρει οι πρόγονοι μας μαζί με τις μνήμες τους από τις αλησμόνητες πατρίδες και συνοδεύεται από γιουφκά, τοπικό τσίπουρο και κρασί.
Ο Σύλλογος είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, της Πανελληνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων και κάθε καλοκαίρι, κυρίως την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, παίρνει μέρος στην πανελλήνια συνάντηση Καππαδόκων που ονομάζεται Γαβούστημα και γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος της Ελλάδος. Συμμετέχει, επίσης, και σε άλλες εκδηλώσεις οπουδήποτε τον καλούν.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου από τη συχνότητα της ΕΡΤ-3.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΔΙΑΣΠΟΡΑ»


... «το λιτό αλλά εξωστρεφές και περιεκτικό πνεύμα του πολιτισμού των Καππαδοκών, όπως εκφράστηκε κυρίως στη μοναστική τέχνη, τα τραγούδια, τα ήθη εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό στις μέρες μας» σημείωνε ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης.


Αυτή την ιδιαίτερη ταυτότητα των παν-καππαδοκών που συγκεντρώθηκαν αθρόα υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, στο 14ο Γαβούστημά τους στο Ν. Μυλότοπο Πέλλας (12.000 επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα), επιχειρεί να αναδείξει η εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ αυτό το Σάββατο 12 Νοεμβρίου από τη συχνότητα της ΕΡΤ-3.

Χοροί και τραγούδια από τα Άδανα, τη Σινασό, την Καρβάλη και αλλού που 35 εκπολιτιστικοί σύλλογοι ανέδειξαν στη διάρκεια του διημέρου που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μυλοτόπου «Οι Καππαδόκες»,, συναντήσεις με ερευνητές, μελετητές, συγγραφείς από την Ελλάδα και τον κόσμο και μια σειρά συνεντεύξεων με ομογενείς Καππαδόκες που ζουν σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Ολλανδία και αλλού